Son yıllarda sıkça duyduğumuz popüler kavramlardan biri olan “Girişimcilik” bir çok gencin de hayatında önem arz eden bir kavram oldu. Peki bu girişimcilik nedir ve neden önem arz eder gelin birlikte bakalım;
Girişimcilik; hem birey hem de toplum adına fayda sağlayan, yeniliklerle değer yaratan ve ekonomik fırsatlar yaratan bir süreç anlamına geliyor. Neden önem arz ettiği konusuna gelecek olursak gelişen dünyayla beraber günümüz jenerasyonu için sadece üniversiteden mezun olmak yetmiyor bu bağlamda kendimize katacağımız bir çok yetkinlik gerekmektedir. Eğer sizde kendinizi girişimci olarak görüyor veya girişimci olmak istiyorum ama nereden başlarım, ne yaparım bilmiyorum diyorsanız bu yazı tam size göre. Hali hazırda bir girişimim var ama hayata geçirmek için yetkinlikler konusunda eksiklerim var veya fikrimi duyurmak ve harekete geçmek istiyorum ama nasıl yaparım diyorsan hadi gel gençlere destek veren ve geleceğe yatırım yapan önemli programlara göz atalım!
ARYA GENÇ CLUB
Arya Genç Club değişirken dönüştüren gençler mottosuyla aslında içeride seni bekleyen muhteşem bir değişim serüveninin beklediğinin sinyalini veriyor. Arya gencin içeriğinde gençlere katacağı faydalar arasında “kendini keşfet” sohbet serileriyle kariyerine ve geleceğine yön verebileceğin eğitimler, “sahne senin” sunum yapabilme kabileyitini geliştirmen için sana bir ortam sunuluyor ve bilgi sahibi olduğun bir konuda arya gençlerine sunum yaparak sahne de olma fırsatı yakalıyorsun. Çeşitli üniversitelerden farklı yetkinliklere sahip öğrencilerle edinebileceğin networkler ve bilgi paylaşımları mevcuttur ve olmazsa olmaz network, Arya’nın geniş network ağında yer alabilir, global network ağını geliştirebilirsin ve eğer bir girişimci adayı isen girişimcilik odaklı yapılan çalışmalar ile yaratıcılığını ortaya koyabilirsin.
“Kimler başvurabilir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim;
- Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak yer alan
- Girişimciliğe meraklı,
- İletişim gücü yüksek,
- Yeni network ağlarına girmek için girişken olan,
- Çevresindeki problemlere ve olaylara çözüm odaklı yaklaşan,
- Geleceği şekillendirmek için rol almak isteyen gençtir.
Bu değerleri sağlayan her genç, Arya Genç Club bünyesine dahil olabilir.
GİRİŞİMCİLİK VAKFI-FELLOW PROGRAMI
2014 yolunda kurulan yöneticiliğini Sina Afra’nın yaptığı Girişimcilik Vakfı girişimcilik kültürünü yaymak ve bunun bir kariyer seçimi haline gelmesi için iş insanları ve fikir önderleriyle beraber çalışıyor. Burada şunu belirtmek isterim ki girişimcilik vakfına başvuru yapmak için bir fikrinin olmasına gerek yok çünkü fikre değil insana yatırım sloganıyla oluşturulmuş bir vakıf.
Peki Girişimcilik Vakfı’na katılmak için seni hangi aşamalar bekliyor ve sana neler katacak biraz bunlardan bahsedelim;
Girişimcilik Vakfı Fellow Programı seçim süreci 5 aşamalı zorlu ama öğretici bir sürece sahip. Bu 5 aşama sırasıyla;
- Cv puanlama
- Programa dahil olma motivasyonunu içeren bir Youtube videosu
- Online mülakat
- Visual Questionary
- Yüz yüze mülakat
Bu aşamaları tamamladığın takdirde programa dahil olma yani fellow olma hakkına sahip oluyorsun. Ek olarak kişisel gelişimine destek amacıyla 12 ay boyunca 500 tl burs alma imkanı sana sağlanıyor.
Fellow Programı sana neler sağlayacak noktasına geldiğimizde ilham veren girişim hikayelerini dinleme fırsatı, kendini geliştirebilmen için çeşitli uzaktan eğitim araçları, alanında uzman kişilerin misafir edildiği tematik konuşmalar, kendi girişimini hayata geçirebilmen için ihtiyaç duyabileceğin hizmetlerin bulunduğu GBox, farklı etkinliklere katılabilmen için altın bilet. Tüm bunlar programın sana kazandıracakları fakat bunun yanında bir de senden bekledikleri devamlı katılım sağlaman önemli noktalardan biri bunu göz önünde bulundurmanı öneririz.
Kimler başvurabilir noktasına bakacak olursak;
- Üniversitelerin 1,2,3,4 sınıflarında okuyan 17-24 yaş arası tüm gençler başvurabilir.
YENİ 1 LİDER
Lead 21 Fellowship Programı Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinden 21 üniversite öğrencisi gencin liderlik yetkinliklerini geliştirmeyi hedefleyen 1 yıl süren bir liderlik gelişim programıdır. Program içeriğinde başlangıçta seni 4 günlük bir liderlik kampı bekliyor. Bu kampta; akademisyenler, eğitmenler, fikir insanları ve iş dünyasından yöneticiler ile 21. yüzyıl liderlik vizyonu çerçevesinde ufuk açıcı seanslar düzenlenmekte. Daha sonrasında Lead21 Zirvesi adı altında vizyon konuşmaları,yuvarlak masa ve vaka çalışmaları yapılan etkinlik seansları mevcut. Çeşitli sunum ve atölyelerin bulunduğu Energize, Çevrimiçi Liderlik, ve Network içerikleri mevcut.
Peki başvuru aşamaları neler ve program kapsamında neler yapılıyor göz atalım.
Seçme ve değerlendirme aşaması 5 etaplık bir süreçten oluşuyor bunlar;
- Online Başvuru Etabı
- Kişilik Envanteri Etabı
- Video Etabı
- Online Mülakat Etabı
- Son Etap Değerlendirme Günü
Bu etapları geçtiğin takdirde senin için gelişim serüveni başlıyor bu program içeriğinde eğer 18-24 yaş aralığındaysan staj ve iş fırsatları, kariyer danışmanlığı, koçluk ve mentorluk programları yine yukarıda bahsettiklerimin akabinde Boğaziçi Üniversitesi ile 12 başlıklı liderlik eğitimi ve ayrıcalıklı etkinlikler program süresi boyunca sana katkı sağlayacaktır.
HAMDİ ULUKAYA GİRİŞİMİ
Hamdi Ulukaya Girişimi’nde 2 destek programı bulunuyor. İlki Girişimci adayı destek programı yani bir girişim fikri ve şirket kurma hayali olanları destekleyen, diğeri ise Startup destek programı, dünyaya açılma hayali olan startup kurucularını içerir. Peki bu programda neler oluyor;
- İstanbul Zirvesi sırasında hazırlanan eğitim programının son aşamasında 48 girişimci adayı arasından 24 kişi seçilerek ABD programına katılmaya hak kazanıyor.
- Hedef Belirleme Toplantısı sonrasında, kendi alanında ABD’de başarılı girişimlerde bulunmuş bir mentor eşliğinde bir yıllık süreç başlıyor.
- ABD programı boyunca Chobani’de uygulamalı çalıştaylar, New York Üniversitesi’nde seminerler ve başarılı birçok şirketle görüşmeler gerçekleşiyor.
- Türkiye’de düzenlenen Hedef Takip Toplantısı’nda girişimci adaylarının hedeflerine ne derece ulaştıkları gözden geçiriliyor.
Bu programa katılabilmek için TC vatandaşı ve 18 yaşından büyük olması dışında bir zorunluluk yok ve şu da belirtiliyor ki katılımcıların hayallerine inanmaları yeterli 🙂
Bu programa dahil olman için aşamalar şöyle;
- Ön Değerlendirme
- Jüri Değerlendirme
- Online Mülakat
- Hedef Belirleme
Programın sana birçok destek sunuyor;
- Aylık 500 tl burs
- Tüm eğitim programı ve geziler
- Grup yemekleri
- Müze giriş ve kültürel etkinlik biletleri
- Yurt içi ve yurt dışı ulaşım/konaklama
- Pasaport ve vize masrafları
- ABD eğitimi boyunca günlük 25 Dolar harçlık
- Program sonrasında ilk 1 yıl içinde şirket kuran adayların, kuruluş masrafları için 1000 Dolar hibe
TÜSİAD BU GENÇLİKTE İŞ VAR
Öğrencilere yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla eğitimden iş dünyası ile etkileşime, kuluçkadan rehberliğe geniş yelpazede destek sağlayan bir girişimcilik programdır. Bu programın amacı girişimciliğe ilişkin farkındalığı ve yetkinliği arttırmak ve başta gençler olmak üzere toplumun her kesimine girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak sunmaktır. Bu program sana neler katacak onlara göz atalım;
- Tüsiad Grişimci Üyeliği- Tüsiad ağına erişim, Etkinliklere katılım,Üniversite elçiliği, Staj imkanı
- Girişimcilik Kampı-Eğitim,İlham, Networking, Geliştirme ve Hızlandırma
- Network-Girişimcilik ekosistemine erişim, Melek yatırımcılar, İş dünyası ile bağlantılar
- Tüsiad Üyelerinden Rehberlik- Ürün ve iş geliştirme mentorluğu, Uzman desteği
- Kuluçka ve Yerel İş Ağları ile Etkileşim-Alt yapı ve danışmanlık, Yerel iş ağları ile etkileşim
- Ödüller-Silikon vadisi ziyareti, Kuluçka fırsatı, Para ödülü
Bu programa dahil olmak için 18-30 yaş arası, özgün ve yenilikçi iş fikri olan, bir üniversitenin önlisans, lisans ve yüksek lisans programında kayıtlı olan ve fikrini hayata geçirebilmek için 2 veya 5 kişilik ekibinin olması yeterli oluyor.
Başvuru Tarihi: Şu anda başvurular açık
Arya Genç Kulüp Üyesi