Türkiye’de kadının güçlenmesi gereken adımlar nelerdir?
Ben aslında kadınların güçlü olduğunu ancak farkında olmaya ve fırsat eşitliğine ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Sonuçta evini ve ekonomisini yöneterek, çocuk dünyaya getirip değerlerimizi ve kültürümüzü aktararak toplumu şekillendirmek gibi bir gücü var. Sahip olduğu bu gücü, toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmasının hizmetine sunması için farkındalığının artması, paylaştıkça nasıl çoğalacağı konusunda tadı deneyimlemesini desteklememiz yeterli. Yine ülke geneline yaygınlaştırmak da önemli. Demografik farklılıkları ile zengin ancak farklı ihtiyaçları olan ülkemizde, bu odağın sınırlı şehir ve bölgeden çıkıp yaygınlaştırılması, her türlü imkanın erişilebilirliğinin arttırılması da öncelikli bir odak noktası olmalı.
Kadınların finansmana ulaşmak konusunda en büyük zorluklar neler?
Çağlar boyunca kadına öncelikli biçilen roller ile gelen normlar ve yine bu nedenlerle de kadının sınırlı bilgi ve deneyim şansı olması, para dünyasının yüzyıllardır erkekler tarafından yönetilmesi kök sebeplerden diye düşünüyorum. Ancak aslında paranın harcandığı yeri çoğu zaman yöneten yine kadın. Bu zorlukların aşılmasını destekleyen çalışmaların artması ve tüm dünyada yaşanan dönüşüm ve kadın çağı ile biz de varız burdayız seslerinin yükselmesi ile de giderek azalacaktır.
Arya gibi ağlar kadınlara nasıl fayda sağlıyor.
Kadın olarak katılımınızı, kalkınmanızı ve kalkınmamızı şekillendiriyor.
Önce kendine sonra topluma katkı için kadınlara emin adımlarla ilermenin yolunu açıyor Arya. Üretmenin ve değer yaratmanın hazzını hissetmek isteyen her kadın için binbir farklı yol gösteriyor.
Girişimci olmak, yatırımcı olmak, mentor olmak ve daha bir çok seçenekle yolcuğunuza başlama cüretinden yürüme zorluklarınıza kadar size yoldaşlık ediyor. Sonra siz de geri dönüp yolun başındaki başka bir kadının elinden tutuyorsunuz. Yarattığı ekonomik değerin ve finansal sonuçların üstüne ek olarak etkisi gözle görülebilir sosyal fayda ile sosyal kalınmamıza da fayda sağlıyor.
Gülcan Demirkol Aytemür
Arya Kadın Yatırım Platformu Yönetim Kurulu ve Challenge Club üyesi Gülcan Demirkol Aytemür, Ankara’da devlet sektöründe satış hayatına, Koç Grubu’nda ise çalışma hayatına başladı. 15 yılı aşkın süre boyunca Xerox’ta Türkiye ve Avrupa bölge ofislerinde satış, pazarlama ve yönetimde hemen her kademede çeşitli görevler aldı. 2005-2010 yılları arasında Xerox Global Hizmetler’den, Yalın Altı Sigma programının yayılımından sorumlu Doğu Avrupa, Türkiye ve Israel Bölge Yönetim Kurulu üyesi olarak çalıştı. Amerika ve İngiltere’de, hizmet sektöründe Lean Six Sigma & Design for Lean Six Sigma Kara Kuşak programlarını tamamlayarak sertifika aldı. 2010 – 2011 yılında, Genel Müdür vekili olarak Türkiye’nin yeniden yapılandırılması projesini yönetti. Satış, pazarlama ve yönetimi yanısıra, satışta ekip kurma, yönetme, performans gelişimi ve değerlendirme, yetenek yönetimi ve kariyer planlaması konularında, birçok projede çalışmıştır. Satış ve Pazarlama’da, Yalın Altı Sigma, Değişim yönetimi ve Açık yenileşim, İş yerinde hayat konulu bir projesi ve çalışmaları, Türkiye Kalite Derneği, Sabancı grubu, Bosch Türkiye ve Xerox uluslarası organizasyonlarında ödül almış, örnek olarak uygulanmıştır. 2011-2013 profesyonel çalışma hayatına ara vermiş, sonrasında da Baltaş Grubunda eğitimci-danışman olarak çalışmıştır. 2015 yılı itibariyle de, kurucusu olduğu GDApartner stratejik iş ortaklığı ile; satış- pazarlama odaklı değişim ve yenileşim stratejilerinin hayata geçirilmesi konusunda bağımsız danışman, danışman-direktör olarak çalışmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, kadının ekonomik işgücüne kazandırılması amaçlı projelerde, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşunda gönüllü, üye kurucu olarak çalışmaktadır. Kadın girişimcilere danışman, mentor, yartırımcı olarak çalışmaktadır. Halen biri evcil hayvan, biri ŞanlıUrfa’da hayata geçirilmek üzere iki sosyal girişim üzerinde çalışmaktadır. Üyemizin Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
* Bu makale ilk olarak Dünya Gazetesi’nde yayınlanmıştır.