Hepimiz üniversiteden sonra hayalimizdeki firmada çalışmayı ya da hayalimizdeki işi kurmayı hedefleriz. Ancak bunları gerçekleştirmek için gerekli bilgi ve birikime sahip olmak gerekir. Peki üniversiteli gençler olarak iyi bir kariyer için neler yapabiliriz?
1- DİL OLMAZSA OLMAZ
Dünya tek tuş kadar yakınımızda olsa da iletişim için ortak bir dil gerekli. İngilizce bilmek artık lüks olmaktan çıkıp herkesin bilmesi gereken bir dil olarak görülüyor. Bu yüzden İngilizce’nin yanında öğrenilebilecek bir başka dil veya diller kariyer için büyük bir avantaj sağlıyor.
2- NEYİ SEVMEDİĞİNİZİ BİLİN
Çalışabileceğiniz birçok alan mevcut ancak bu alanların hepsinde çalışıp en sevdiğinizi veya en başarılı olduğunuzu belirlemeniz çok zor ve bolca şans isteyen bir durum. Onun yerine sevmediğiniz alanları belirleyip bunları elerseniz, kalanlar sevdikleriniz olur ve kısa sürede başarılı olduğunuz alanı yakalayabilirsiniz.
3- KULÜPLER HER ŞEYİNİZDİR
Üniversite kulüpleri size takım çalışmasını, sorumluluk almayı ve iş hayatına dair birçok şeyi önceden deneyimleme fırsatı sunar. Sevdiğiniz şeyleri bulmanıza yardım eder. Birçok başarılı insanla tanışmanızı sağlar. Bunun yanı sıra birçok arkadaş edinmeniz ve eğlenmeniz için de harika bir ortam sunar.
4- TREND VE TEKNOLOJİ TEMEL KAVRAMLAR
İş dünyası durmadan değişmekte olan bir düzen üzerine kurulu. Bu değişime en iyi şekilde adapte olabilmek için trendleri ve teknolojileri yakından takip etmek çok önemli. Pandemi döneminde bile kendini online sisteme hızlıca adapte edenler, CV’leri için önemli bir adım atmış oldular.
5- STAJ SADECE ZORUNLU DEĞİLDİR
Stajı sadece fakültenizin zorunlu tuttuğu bir iş olarak görmemeli, gönüllü stajlar da yapmalısınız. Staj, özgeçmişinize önemli bir zenginlik katar. Bunun yanında iş hayatına geçiş için kişiye önemli deneyimler sağlar. Aynı zamanda staj yaptığınız şirkette iş bulma ihtimaliniz de artar.
6-BİR DÜŞÜNCEN VARSA BEKLEME
Aklınızda yapmayı planladığınız bir şey varsa, bunu bekletmemek en iyi karardır. Bekletilen kararlar zamanla anlamını yitirebilir ve hevesinizi kaybetmenize sebep olabilir.. Üstelik gelişen teknoloji ile birlikte artık bir girişim fikrini uygulamak çok daha kolay.
7- SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI ARTIK TERCİH OLMAKTAN ÇIKIYOR
Sivil Toplum Kuruluşlarında görev almak, iş hayatına dair bir çok şeyi ücretsiz öğrenmeyi ve network geliştirmeyi sağlar. Bunun yanında bir Sivil Toplum Kuruluşunda çalışabilmek için zaman ve emek sarf etmeniz gerekir. Başvurduğunuz firmalar alt metin olarak bu azmi her zaman görmektedirler.
8- YAZ TATİLİNİ İYİ DEĞERLENDİRİN
Yaz tatili ortalama olarak 3 ay süren bir dönem. Bu 3 ayda evde yatmak, kariyer gelişimine hiçbir fayda sağlamaz. Yaz tatilinizi 2’ye ya da 3’e bölün. Bir kısmında dinlenin ve tatil yapın, diğer kısmında ise staj yaparak, çalışarak geçirin. Üçe böldüyseniz üçüncü kısımda ise bir mentor ile fikir alışverişinde bulunun.
9- TEK BİR KÜLTÜR MÜ? ASLA
Başta Erasmus programı olmak üzere yurt dışında çalışabileceğiniz veya okuyabileceğiniz programlara kaydolun. Bu, sizin farklı kültürler ile tanışmanızı sağlamakla beraber farklılıkları kabullenme, empati ve saygı gibi birçok özelliğinizin de gelişmesini sağlar.
Arya Genç Kulüp Üyesi