Hayat boyu öğren, geliş, keşfet! Yaşamın her anında bilgi ve deneyimlerden öğrenmeyi benimseyen herkes için hayat boyu öğrenme rotası.
Yaşam boyu öğrenme, kişisel gelişim son dönemlerin revaçta başlıklarından. Peki nedir bu yaşam boyu öğrenme? Bu yazıda, hayat boyu öğrenmenin önemini, bize sunduğu katkıları ve daha etkili bir şekilde öğrenimi nasıl gerçekleştirebiliriz bunu konuşalım istiyorum. Hazırsanız akışta kalmayı, sadece sınıf duvarları içerisinde değil sadece genç yaşlarda tecrübelerden ders çıkarmayı değil her an her yerde gerçekleşen bu kapsayıcı sürece bir göz atalım. 🙂
Öncelikle değişen dünyada adaptasyonun anahtarı olmasına değinelim. Örneğin mobil teknolojinin ilerlemesiyle birlikte özellikle covid sonrasındaki dönemde restoranlar menülerini QR ile erişilebilir hale getirdi haliyle hem erişim kolaylaştı hem de hızlandı. Bu gelişmeyi takip edemeyen, öğrenmeyen işletmeler ise bu avantajlara sahip olamadı. Veya daha basit ve gündelik hayattan bir örnekten gidelim. Telefon teknolojine aşına olamayan yaşlıların görüntülü konuşma ya da sosyal medya kullanarak haberleşme gibi imkanlardan faydalanmakta zorlandıklarını hepimiz hayatımızın bir anında rastlamışızdır. İşte bu yüzden değişen dünya şartlarına uyum sağlamak ve yaşam boyu öğrenme bunu benimseme her alanda ve her anda gereklidir.
Yaşam boyu öğrenme okul duvarları arasında değil, bir kursa gitmeyi gerektirmeyebilir ama hem kişisel gelişimimiz hem de mesleki gelişimimiz için önemlidir. Bir başka önemi bence öğrenmenin, öğrenme tutkusunun, gelişime açıklığın ve ilerlemenin insan psikolojisine olan katkısı. Zihinsel ve duygusal sağlığımızı destekler, öğrendiğimiz her yeni bilginin yaratıcılığımıza ve problem çözme yeteneğimize katkısı vardır. Kendimize bu denli bir yatırım yapmanın özgüveni geliştirdiğini ve türlü yeni fırsatlara kapı açtığını söyleyebilirim. Kendi ilgi alanlarımızı keşfetmemizi sağlar ve bu keşif her zaman 20 yaşımızda olmak zorunda değildir; 20 yaşındaki Beyza’nın hoşlandıkları şeyler ile 30 yaşındaki Beyza’nın hoşlandığı şeyler aynı olmayacak. 30 yaşındaki Beyza’nın ilgi alanı ile 50 yaşındaki Beyza’nın ilgi alanı taban tabana zıt olabilir. Hayat ilerliyor ve zevklerimiz ilgi alanlarımız akışta değişebilir. Hangi yaşta olursak olalım bunu kabul ettiğimizde, ve her gün kendimizi keşfetmek için uyandığımızda sürekli bir gelişim ve büyüme sürecinde oluruz. Bu gelişim ve büyüme süreci bireysel olmak zorunda değil insanlar arasındaki etkileşim ve deneyim paylaşımı ile toplumda bir değişim ve dönüşüm aracı olarak kullanabiliriz yaşam boyu öğrenmeyi.
Sonuç olarak, her gün yeni bir “ben”e uyanıyoruz. Hayat boyu öğrenme bir hedefe ulaşmak için değil, kendimizi sürekli geliştirmek, dünyayı daha iyi anlamak ve yaşamın tadını çıkarmak için bir yolculuktur. Bu yüzden bu yazının başında Yolculuğumuzun Rotası olarak bahsettim hayat boyu öğrenmeden. Yaşamın zenginin ve tadının çıkarmanın bir yoludur keşfetmek, yeni şeyler öğrenmek/denemek ve her deneyimden ders çıkarmak. İşte bu yüzden hayatımızı zenginleştirmek, renklendirmek hayat boyu öğrenmeyi bir yaşam felsefesi ile bizim elimizde. Öğrenmekten, gelişmekten, keşfetmekten hiç kopmamak dileği ile!
Beyza Bilgi