İş Yerinde Sürdürülebilirlik Nedir? Bunu Nasıl Sağlarız?

İş yerinde sürdürülebilirlik nedir? Bunu nasıl sağlarız?

İklim krizi ve çevre sorununun oldukça belirgin bir şekilde hissedildiği yıllardayız. Dünya çapında bu sorunların oluşmasını engellemek için yıllarca antlaşmalar, zirveler yapılsa da maalesef gelen krize engel olunamadı. Her ne kadar geç kalındığı hakkında dedikodular dolaşsa da umudumuzu kaybetmeyip sürdürülebilir hayata uygun bir şekilde yaşamımızı uyarlamaya devam ediyoruz. İklimsel ve çevresel zararları en aza indirmek için çalışmalar yapıyoruz. Bireysel olarak attığımız her sürdürülebilir yaşam adımı toplumu etkileyerek diğerlerine örnek oluşturmaktadır.

Devletler, küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda ortak bir payda da buluşamasalar da herkesin isteği yaşam şeklimizi, kazanç merkezimizi sürdürülebilir yaşama çevirmektir. Bunun için de ulus hükümetlerin ve ulusal işletmelerin lider konumda olması beklenilmektedir. İşletmelerin ekosisteme karşı oluşan hasarları azaltmak veya tamamıyla değiştirmek veya yenilikçi çözümler üretmesi beklenilmektedir. İşletmelerin, iş yerlerinde sürdürülebilir yaşamı benimsemeleri gerekmektedir.

İş yerinde sürdürülebilirlik nedir?

Sürdürülebilirlik, dünyadaki üretimin ve çeşitliliğin devam etmesiyle insanlığın gelecek nesillerde de var olmasını sağlamak için atılan birtakım adımlardır. Bu adımları iş yerinde de atarak toplumun bilinçlenmesini ve işletmenin ekosisteme olan zararın azaltılması sağlanır.

 

 Peki iş yerinde sürdürülebilirliği nasıl sağlarsınız?

 

  1. İş yerlerinde enerji tüketiminin önüne geçebilmek için enerji denetimi yapmalısınız. İş yerindeki sızıntı ve çatlakların tespit edilip kapatılması ısıtma ve soğutma maliyetlerini %20 oranında azaltır. Ofis ekipmanlarınızı enerji tasarruflu ve LED cihazlarla değiştirmelisiniz. A++ buzdolabı ya da klimalar enerji tasarruflu cihazlardır.
  2. Ofis içi ya da dışı yazışmaları, bildirimleri veya arşivlemeleri olabildiğince dijitalde saklamak kâğıt tasarrufunu sağlar. Doğaya verilen zararın azalmasını sağlarken aynı zamanda şirket bütçesine de fayda sağlar.
  3. Eğer üretim yapan bir firma iseniz ürünlerin ambalajlarını geri dönüştürülebilir olmasını ya da geri dönüştürülmüş malzemeden yapılmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin Doğadan Bitki Çayı kutularını geri dönüştürülmüş kağıttan üretiyor. Eyüp Sabri Tuncer kolonya şişesi için yapmış olduğu kutunun tekrar kullanılabilmesi için güzel bir tasarımla süslemiş ve kitap ayracı olarak kullanımına olanak sağlıyor.
  4. Şirket araçlarınızı değiştirerek elektirikli araçlara geçiş yapmanız hem karbon salınımını azaltacak hem de şirketiniz için yakıt tasarrufu yapılmış olur.
  5. Şirket içinde atık kontrolü sağlamak adına geri dönüşüm kutuları alın. Böylece şirket içi oluşan atıkların geri dönüştürülüp tekrar kullanılmasına olanak doğar.
  6. Son 2 yıldır iş hayatında vazgeçilmez bir yere sahip olan sanal toplantıların devamlılığını sağlamalısınız. Çünkü sanal konferanslar ve toplantılar karbon ayak izi sorununu azaltır. Ayrıca seyahat masrafları ve süreleri azalır.

 

Cennet Ünlü – Arya Genç Üyesi

 

Scroll to Top